آنچه در این مقاله میخوانید:
خلاصه
کودکان معمولاً 6 تا 9 ماهگی سینهخیز رفتن را تمرین میکنند. سینهخیز رفتن، مزایای فراوانی برای مهارتهای شناختی، عاطفی و جسمی کودک دارد.
فواید سینهخیز رفتن برای کودک
سینهخیز رفتن روی دست و زانو ،یا غلتزدن برای کودک فواید زیادی دارد. این کار، علاوهبر اینکه اولین مرحلهی مشهودِ تحرک و استقلال کودک شماست، بخش مهمی از فرایند رشد جسمی، شناختی و اجتماعی- عاطفیاش هم محسوب میشود. در ادامهی این یادداشت، شما را با برخی از فوایدِ فراوانِ سینهخیر رفتن آشنا میکنیم.
مزایای جسمی سینهخیز راه رفتن
سادگی این عمل را رها کنید. همین رفتار بهظاهر ساده، بسیاری از اندامهای درشت و ظریف بدن کودک را درگیر میکند. کودک، برای آنکه بتواند سینهخیز برود، باید بتواند همزمان تحرک دستها، پهلوها، انگشتان، پاها، سر و گردن را کنترل کند. بنابراین، این حرکت در چندماهگی کودک، رفتار پیچیده و مهمی بهحساب میآید و بسیاری از اندامها را بهکار میگیرد.
در ادامه، به چندمورد از اثرات و فواید مستقیم سینهخیز رفتن در کودکان اشاره میشود:
- مهارتهای حرکتی اصلی ناشی از حرکات کل بدن
- مهارتهای حرکتی ظریف که با تقویت دست و انگشتان رشدیافته و پیشرفت میکند.
- کمک به تعادل و ثبات پایینتنه
- تقویت عضلات شانه و رانها
- ایجاد تعادل در وزن بالاتنه و پایینتنه، برای زمانی که کودک شروع به راه رفتن میکند.
- کنترل و تسلط بر بدن و سر و گردن
در همین رابطه، یادداشت دیگری از آوک بخوانید:
مزایای شناختی
مهارتهای شناختی کودک، تواناییهای ذهنی او مرتبط با یادگیری و حل مسئله را درگیر میکنند. سینهخیز رفتن، اثرات مثبت زیادی روی توجه، تمرکز، یادگیری و قدرت کشف و درک روابط میان مسائل و علت پدیدآمدنشان دارد. در ادامه، چند مورد از اثرات حرکت بهشکل سینهخیز را روی تقویت مهارتهای شناختی در کودک، مرور خواهیم کرد:
- هماهنگی دو طرفه و هردو نیمکره مغز و انطباق دو طرف بدن
- حرکات پیچیده دست و پا که در تقابلاند، الگویی را در مغز برای یادگیری مطالب در آینده ایجاد میکنند.
- تمایل به کاوش، نمایان2شدن چشمانداز جدیدی از جهان در برابر چشم کودک
- دستیافتن به آگاهی و شناخت از محیط
- حل مسئله و انعطافپذیری شناختی؛ اگر کودک شما در طول حرکت، با مانعی روبهرو است، باید تصمیم بگیرد برای غلبه بر آن چه کاری انجام دهد.
- برنامهریزی حرکتی با استفاده از آزمون و خطا؛ در طول حرکت، کودک بارها متوجه میشود باید سرعت حرکتش را کموزیاد کند، یا مسیرش را تغییر دهد. تکرار زیاد این عمل، باعث میشود او بتواند محض دیدن مسیر، برای حرکتش برنامهای ذهنی بریزد.
- هماهنگی دست و چشم
- دقت بینایی، هماهنگی هردو چشم، درک عمیق و تمرکز دوچشمی
مزایای اجتماعی-عاطفی سینه خیز راه رفتن
- ستونی برای رشد مهارتهای آینده که امکان معاشرت را فراهم میکند.
- اعتمادبهنفس ناشی از آشنایی با ریسک و ریسکپذیری
- آگاهی از بدن خود
- استقلال
کودک من هنوز سینهخیز نمیرود!
اگر کودک شما هنوز سینهخیز رفتن را یاد نگرفته، نگران نباشید. بچهها وقتی آماده باشند، سینهخیز میروند.
کودکتان را برای سینهخیز رفتن تشویق کنید. کف زمین را تمیز کنید، اطمینان حاصل کنید که زمان مناسبی را برای روی شکم خوابیدن کودک انتخاب کردهاید و درحالی روی شکمش خوابیده، به زانویش فشاری وارد نمیشود. درنهایت، اسباببازیهای جذاب را دور از دسترسش قرار دهید تا کودک باید برای گرفتن آنها حرکت کند و از همه مهمتر سرگرم شود.
اطلاعات بیشتری دربارهی سینهخیز رفتن کودک بخوانید:
در نظر داشته باشید این تمرینها و تلاشها را تا چند دقیقه بعد از شیرخوردن کودک امتحان نکنید. همچنین وقتی میخواهید اسباببازیاش را دور از دسترسش قرار دهید و به حرکت تشویقش کنید، منطقیبودن فاصلهی هدف از کودکتان را فراموش نکنید. در ابتدا، کافیست اسباببازی را فقط چند وجب دورتر از دست بچه قرار دهید.
برای سینهخیز رفتن سبکهای مختلف وجود دارد، اگر کودک شما به روش سنتی سینهخیز نمیرود یا بهکل از مرحله سینه خیز رفتن طفره میرود نگران نباشید. مغز کودک بسیار انعطافپذیر است؛ به این معنا که میتواند به راحتی با محیط خود سازگار شود؛ بنابراین حتی اگر کوچولوی شما به روش معمول سینهخیز نرود، او همچنان به تمام مراحل مهم رشد خود دست پیدا خواهد کرد.