آنچه در این مقاله میخوانید:
گمانهزنیها، تعبیرها و تفسیرهای زیادی دربارهی فرزند چپدست وجود دارد. بسیاری از مردم، اعتقادها و باورهایی دربارهی فرزند چپدست یا راستدست دارند، که لزوماً معتبر نیستند.
فرزند چپدست، انواع متفاوتی دارد. برخی بچهها، موقع کار با دست، سمت چپ را ترجیح میدهند، اما پایِ راستِ فعالتری دارند. برخی هم، همزمان، بهطور یکسان از دو سمت خود کار میکشند.
چپدستها در اقلیت
چپدستها در اقلیتاند. تنها حدود 7 تا 10 درصد از جمعیت جهان را چپدستها تشکیل میدهند.
به همین دلیل، بسیاری از امکانات عمومی و رفاهی و طراحی وسایل و تجهیزات بهگونهایست که راستدستها بهراحتی از آن میتوانند استفاده کنند، اما کسانی که دست غالبشان، دست چپ است، در استفاده از آنها با محدودیت روبهرو هستند.
روز 13 آگوست برابر با 22 مرداد، روز جهانی چپدست نامگذاری شده، تا به بهانهی این روز، محدودیتهای رفاهی این آدمها از یاد نرود و به آن توجه شود.
دنیا، انگار برای راستدستها طراحی و تنظیم شده. به همین دلیل، بسیاری از والدین، اصرار دارند که در سنین پایین، فرزندشان را چپدست بار بیاورند.
چرا بعضی آدمها چپدست می شوند؟
هیچ جواب قاطعی برای این سؤال وجود ندارد. هرچه هست، همراه با تردید و اما و اگر است. دلیل اصلی اولویت یکی از دستها در آدمها، علیرغم تحقیقات بسیار زیادی که در این زمینه صورت گرفته، هنوز مشخص نیست.
مطابق تحقیقات، عوامل بسیاری ممکن است در چپ یا راستدست شدن بچهها، مؤثر باشند.
یکی از محتملترین عوامل، زمینههای ژنتیکی است. برخی هم معتقدند، درکنار زمینههای ژنتیکی، عوامل اجتماعی، محیطی و تقلید بچهها از اطرافیان هم میتواند مؤثر باشد.
برای کسب اطلاعات بیشتر، میتوانید این یادداشت را بخوانید:
اجبار والدین برای تغییر تمایلات فرزند چپدست
خیلی از والدین، وقتی متوجه میشوند، فرزند چپدست دارند، تلاش می کنند تا مصرانه وسایل را از دست چپ بچه بگیرند و توی دست راستش قرار بدهند، تا عادت چپبودنش را بشکنند و عادت جدیدی در او ایجاد کنند.
اجبار و مخالفت با مسئلهای که به احتمال زیاد از طریق کدهای ژنتیکی از قبل تعیین شده، یک اشتباه بزرگ و خسارتزا به سلامت روان کودکان است.
فرزند چپدستی که با اجبار و اصرار والدینش برای راست دست شدن مواجه است، اعتمادبهنفسش را از دست می دهد، ناامید میشود، عزت نفسش کاهش پیدا میکند و در زمینههای مربوط به نوشتن هم دچار مشکل میشود.
همچنین، مطبق آخرین تحقیقات، کودکانی که از سمت والدینشان اصراری برای تغییر ترجیح دست مواجهاند، بیشتر با لکنت زبان درگیر میشوند.
5 نکته برای والدینی که فرزند چپدست دارند:
یک- همهچیز را همانطور که هست، بپذیرید. نگران شایعات دربارهی مشکلات چپدست بودن نباشید.
بعضی تحقیقات، چپدست بودن را به هوش بالاتر یا قدرت بیشتر در تحلیل مسائل هم مربوط میدانند. بنابراین، چپدست بودن قرار نیست اختلال ویژهای در زندگی فرزند شما ایجاد کند. همچنین، هیچ دلیلی وجود ندارد همهی آدمها رفتار و اولویتهایی شبیه بههم داشته باشند.
دو- اجازه بدهید، فرزندتان در مهمانی یا مدرسه، هرجا راحتتر است بنشیند.
حتماً به این نکته توجه داشته باشید که اگر سر میز غذا، در سمتِ چپِ یک فردِ چپدست، فرد راستدستی بنشیند، این دو نفر وقتی همزمان دستشان را بهحرکت درمی آورند، بههم برخورد میکنند. پس حتماً در نظر داشته باشید به اجبار جایی برای نشستن فرزند چپدستتان تعیین نکنید.
سه- تعداد کمی از کودکان چپدست، مستعدند که موقع سوادآموزی، زبان فارسی را از سمت چپ به راست بنویسند.
وقتی کنار دستشان مینویسید، آنها میبینند که شما از همان سمتی که دستتان به دفتر نزدیکتر است، نوشتن را شروع کردهاید؛ درنتیجه، با الهام از این ماجرا، شروع به نوشتن از سمت چپ به راست میکنند. خوب است که موقع تمرین، روبهروی آنها بنشینید، تا در حالت آینهای نوشتن شما را ببینند.
چهار- تا جای امکان، ابزارهای موجود برای چپدستها را تهیه کنید. یا حداقل در ذهنتان باشد که چپدستها با برخی وسیلهها مثل قیچی، بعضی مدادتراشها یا خطکش مشکل دارند.
پنج- وقتی انجام کاری مثل قیچیکردن برای فرزند چپدستتان دشوار است، یا به زمانی بیش تر از زمان مورد انتظارتان نیاز دارد، صبور باشید و آنها را درک کنید.
در آوک و در بخش مهارتهای شناختی که به ظرفیتها و تواناییهای ذهنی برای یادگیری و توجه مربوط میشود، مقالات زیادی وجود دارد؛ مقالههایی که به تواناییهای مختلف ذهنی کودکان میپردازد و احتمالاً برایتان جذاب است. با کلیک روی اینجا دربارهی مهارتهای شناختی بخوانید.