آنچه در این مقاله میخوانید:
در میان هرجومرج و روزمرگی هرروز ما، گاهی یکی از مهمترین موارد دوران ابتدای کودکی که ارتباط با کودک و حضور بهموقع در کنار اوست، فراموش میشود. از نتایج مطالعات متعدد، ما میفهمیم که برای داشتن رشد مغزی سالم در نوزادان و کودکان نوپا، آنها به یک رابطهی پایدار با والدین که از آن حس حمایت دریافت کنند، نیاز دارند.
اگر كودكی فشارهای زیادی را تحمل کند یا نتواند به روابط با والدینش اعتماد کند یا والدینش غایب باشند، معماری ذهن در حال رشد او مختل میشود و به دنبال آن، سلامت جسمی، روحی و عاطفی او در آینده نیز به خطر میافتد. در ادامه، ما چند مورد از مهمترین جنبهها و سؤالهای راجع به رابطه با کودکان را طرح کردهایم.
ارتباط با کودک، چهگونه به رشد مهارتهای اجتماعی کودک کمک میکند؟
هربار که کودک شما بغض یا گریه میکند و شما فقط با نگاه کردن به او، در آغوش کشیدن وی یا گفتن یک کلمه تسکیندهندهٔ به او پاسخ میدهید، ارتباطات عصبی کودک شما با توسعهٔ ارتباطات و مهارتهای اساسی اجتماعی ایجاد و تقویت میشود.
تعامل والدین با کودک، چه نقشی در ارتباطهای آیندهی کودک دارد؟
برقراری ارتباط سالم و امن با کودک، موجب میشود کودک بتواند کنترل هیجانی و احساسی خوبی حین ارتباط با دیگران برقرار کند. آن دسته از کودکانی که در سنین پایین، رابطهی سالم و ایمن با پدر و مادرشان را تجربه میکنند، از شانس بیشتری برای برقراری ارتباط سالم با دیگران در بزرگسالی برخوردارند.
در همین ارتباط، بیشتر بخوانید:
ارتباط کودک با والدین :راههای ارتباطی مثبت بین والدین و فرزندان خود
ارتباط با کودک چه سهمی در کنترل استرس دارد؟
سطوح پایین استرس یا استرس کوتاه مدت جدی نیست. البته اگر با روابط حمایتی و حمایت از سوی محیط همراه شوند. نوع استرسی که باید مراقب آن باشید، استرس بسیار طولانی است. فعالشدن مداوم سیستم پاسخ استرس در بدن، میتواند برای مغز و سایر اندامهای در حال رشد سمی باشد. این نوع استرس در تجارب همیشگی یا آسیبزا مانند غفلت همیشگی، جدایی از والدین یا حتی درگیری مکرر معمول است. ارتباط با کودک، وقتی در سطح کمی و کیفی مناسبی باشد، میتواند استرس کودک را تا حد چشمگیری کاهش دهد.
چگونه میتوانم ارتباط با کودک را تقویت کنم؟
- به کارهایی که کودک شما در طول روز برای جلب توجه شما میکند، توجه کنید. اشاره به چیزی یا ایجاد صدایی یا حرکات مختلف صورت، همه انواعی از شورع تعامل از سمت کودکاند.
- «تعامل رفت» کودک را با کلمات خوب، در آغوشگرفتن و هر نشانهای از تأیید کردن پاسخ دهید (برگشت). لازم به توضیح است که هر ارتباطی، متشکل از دو مرحلهی رفت و برگشتیست؛ مرحلهی رفت، به شروع ارتباط از یکی از طرفین گفته میشود و مرحلهی برگشت، به پاسخ طرف دیگر به تمایل ارتباطی نفر اول میگویند. به عنوان مثال، وقتی کسی به دیگری اخم میکند، مرحلهرفت یک ارتباط قهرآمیز را آغاز کرده. پاسخ به این اخم -هرچه که باشد؛ اخم، خجالت، مکالمه، ترس یا هرچیز دیگر- همان مرحلهی برگشت در تعامل است.
- ب با نام بردن از آنچه کودک میبیند، انجام میدهد و احساس میکند، به او کمک کنید تا ارتباطات مهم زبانی را در مغز خود ایجاد کند.
- تعامل «رفت و برگشت» را مکرر ادامه دهید. هربار که با کودک کنشی ایجاد میکنید، کمی به کودک خود فرصت دهید، تا پاسخ خود را شکل دهد (واکنش نشان دهد). این تبادل برای آموزش مهارتهای اساسی کودک شما مفید است.
اطلاعات زیادی در جهان اطراف وجود دارد که میتوانید، هر زمان که خواستید از این اطلاعات کمک بگیرید، علاوهبراین، ما اکنون میدانیم که چیزهای کوچک بسیار مهماند. میان ویدیوهای آموزشی و مقالات آوک، به تمرینهای خوبی برای تقویت ارتباط با کودک برمیخورید. اینجا کلیک کنید و مقالهی مشابهی از آوک بخوانید.