ورود عضو جدید به خانواده، گاهی با دردسرهایی همراه است. در خانوادههایی که فرزند دوم به بعدشان متولد میشود، ممکن است فرزندان قبلی با ناراحتیهایی روبهرو شوند. اگر کودک شما در حال پا گذاشتن به خانوادهای است که اعضای کوچک دیگری نیز در آن عضو هستند، بهتر است سایر فرزندان خود را برای ورود او آماده کنید. اگر این اولینبار است که پدر و مادر میشوید، خوب است این مقاله را برای فرزندان بعدی خود نگه دارید.
در ادامه با نکاتی دربارهی شیوهی آمادگی کودکان نوپا برای ورود عضو جدید آشنا خواهید شد. ممکن است ببینید که برخی از نکات بدون در نظر گرفتن سن، به فرزندانتان کمک میکند؛ پس میتوانید آنها را با هم ترکیب کنید و تطابق دهید.
کودکان نوپا (36 -12 ماهه)
- دائماً در مورد نوزادان صحبت کنید، کودکان خود را به فکر آنها بیندازید.
- در مورد نوزاد جدید صحبت کنید، هیجانزده عمل کنید و آنها را به داشتن یکی دیگر از اعضای خانواده علاقهمند کنید.
- کتابهایی را با موضوع نوزادان و خواهر و برادرها در داستانهای قبل از خواب آنها بگنجانید.
- از کلمات «خواهر» و «برادر» در گفتگوهای روزمره استفاده کنید. در تمام دوران بارداری، سعی کنید، با لفظ «خواهر» یا «برادر» دربارهی اتفاقهای جنینتان صحبت کنید، تا فرزندتان، احساس ارتباط نزدیک با او برقرار کند و ورود عضو جدید را رقیب خودش نداند.
- هنگام خرید لباس، وسایل کودک، انتخاب مهد کودک و غیره، از فرزندانتان مشورت بگیرید. این کار به آنها احساس نزدیکی به شما و بزرگتربودن نسبت به نوزاد میدهد. خیلی از پدر و مادرها، در مرحلهی خرید سیسمونی، فرزند قبلیشان را بهکل فراموش میکنند. خوب است موقع خرید، علاوهبر اینکه از فرزند (فرزندان) قبلیتان مشورت میگیرید، برای او هم خریدهایی انجام دهید. بعضی از خریدها را میتوانید همزمان برای دو فرزندتان انجام دهید. از فرزند قبلیتان بپرسید د.ست دارد چه سِتی با خواهر یا برادرش داشته باشد.
- بگذارید کودک بتواند که لگدزدن و حرکت عضو جدید را در شکم شما احساس کند. این کار به فرزندتان کمک میکند، بهتدریج با ورود عضو جدید کنار بیاید.
- اگر میتوانید، با نزدیکان یا دوستان خود که تازه بچهدار شدهاند دیدار کنید، فرزندان شما با دیدن بچههای دیگر به این امر عادت میکنند و میتوانند درک بهتری از نحوهٔ تعامل با آنها به دست آورند.
کودکان ۲-۵ سال
- در این سن، کودکان میتوانند به مادر خود بسیار وابسته و نسبت به تغییر حساس باشند. با دقت قدم بردارید و مطمئن شوید که از احساسات آنها و علائم استرس و ناراحتیشان آگاه هستید.
- کتابهایی راجع به بارداری یا خواهر و برادرها برایش تهیه کنید.
- در مورد مسئولیتی که خواهر و برادر بزرگتر بودن دارد، با آنها صحبت کنید.
بیشتر بخوانید:
- قبل از اینکه هر چیز قدیمیای را که متعلق به فرزندتان بوده به اتاق کودک جدید منتقل کنید، ابتدا با او صحبت کنید و بگذارید دوباره با آنها بازی کند. آنها در نهایت باید توافق کنند که میخواهند آن را به عضو جدید بدهند یا نه. اجازه ندهید که هیچ کینهای ایجاد شود.
- مهمترین دلیل ناراحتی بچهها از ورود عضو جدید به خانواده در این سن، به خطر افتادن مالکیتشان نسبت به اشیا و امکانات خانه است. همچنین، این احساس که دیگر قرار نیست مثل قبل از او به عنوان یک بچه مراقبت کنید، عاملی استرسزا برای کودکان است. به بهانههای مختلف، به فرزندتان یادآری کنید که هنوز او هم برای شما کمسنوسال است و در پشتیبانیاش، کم نمیگذارید.
توصیههای عمومی دربارهی ورود عضو جدید به خانواده
نکتهی مهم در پذیرش ورود عضو جدید خانواده از سمت فرزندان قبلی، این است که بتوانید بین آنها ارتباط عاطفی برقرار کنید. وقتی فرزندتان با عنوزاد ارتباط عاطفی برقرار کند، در مواقع مختلف، با همدلی خواهد داشت و رفتاری حمایتگرانه از خودش نشان میدهد، تا رقابتطلبانه. برای این اتفاق، تلاش کنید راههای مختلف ارتباطی بین فرزندتان برقرار شود. لمسکردن یکدیگر، در آغوشگرفتن، صحبتکردن و بازیکردن راههایی ارتباطی برای نزدیکشدن فرزندانتان به یکدیگر است.
- در آوک، مجموعهی مقالاتی با عنوان «ویژگیهای پدر و مادران خوب» موجود است که در هر شماره، نکاتی تربیتی توضیح داده شده. روی اینجاکلیک کنید و یکی از یادداشتهای این سری را بخوانید.